Βαλεντίνος…Who?????

Κάθε Φλεβάρη όλα τα εμπορικά καταστήματα, και όχι μόνο, γίνονται κατακόκκινα και γεμίζουν καρδούλες. Γιατί άραγε; Μα φυσικά επειδή είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, άρα και των ερωτευμένων!!! Ποιος είναι άραγε αυτός ο κύριος και γιατί πρέπει να τον μνημονεύουμε και να τον γιορτάζουμε κάθε 14 Φλεβάρη;  

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ο προστάτης των ζευγαριών και η 14η Φεβρουαρίου είναι στην πραγματικότητα η μέρα που πέθανε! Λίγα είναι γνωστά για τον βίο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρεται στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον αναγνώρισε, ενώ η Καθολική τον γιορτάζει ως μια απλή τοπική εορτή. Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Ο Βαλεντίνος έζησε τον 3ο αιώνα, ήταν ιερωμένος, και πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών, και γενικά βοηθούσε Χριστιανούς, κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε. Ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό. Μετά από αυτό, ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

 

Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην κεντρική Ιταλία και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η κατάληξη του ήταν ακριβώς η ίδια με την προηγούμενη ιστορία.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου καθιερώθηκε τον 14ο αιώνα, και η πρώτη γραπτή αναφορά του ως Αγίου συναντάται το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ, το οποίο περιέγραφε ερωτευμένα ζευγάρια να ανταλλάσσουν λουλούδια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μέχρι τον 15ο αιώνα, η ανταλλαγή λουλουδιών και η έκφραση αγάπης με ερωτικά μηνύματα γραμμένα σε χαρτί είχε καθιερωθεί στους κύκλους της αριστοκρατίας.

Πάντως ναι πολύ ωραία η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, και ναι οι περισσότεροι θέλουμε να την γιορτάζουμε, γιατί οκ παίρνουμε και τα δωράκια μας, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι ΚΑΘΑΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ! Εγώ είμαι fan αυτής της γιορτής, αλλά ο έρωτας δεν γιορτάζεται μόνο μία μέρα τον χρόνο φίλοι μου, ούτε μόνο τότε ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους οι ερωτευμένοι! Ο έρωτας γιορτάζει και γιορτάζεται καθημερινά, τον θες και τον έχεις καθημερινά, και όχι μόνο στις 14 Φεβρουαρίου! Τον Άγιο Βαλεντίνο τον γιορτάζουμε γιατί έχει καθιερωθεί ως η επίσημη γιορτή των ερωτευμένων, πράγμα πολύ όμορφο, ρομαντικό, αλλά και κερδοφόρο για πολλές επιχειρήσεις. Φροντίστε λοιπόν, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, να περάσετε μια ξεχωριστή ρομαντική και παθιασμένη νύχτα με το ταίρι σας, ανταλλάξτε δώρα και πείτε του πόσο τον αγαπάτε και πόσο σημαντικός είναι για σας! Μην τσιγκουνευτείτε ούτε οι άνδρες, ούτε οι γυναίκες να εκφράσετε τα συναισθήματα σας!

Και μην ξεχνάτε φίλοι μου, κάθε 14 Φλεβάρη γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά κάθε πρέπει να γιορτάζουμε τον ΕΡΩΤΑ!

 

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ!!!

#agaph_mono #love #passion #erwtas #woman #man #heart #red #valentine’s_day

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s